

Heb jij nog geen plannen voor aanstaande zaterdag of zondag? Grijp dan je laatste kans en breng een bezoek aan het openluchtmuseum De Duinhuisjes, want zondag 1 oktober is alweer de laatste openingsdag van dit jaar. In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes met bijgebouwen uit 1850 tot 1910. De duinhuisjes zijn sober en primitief; ze werden namelijk gebouwd met wat er gevonden werd in de natuur en bij het strandjutten zoals takken, riet en aangespoeld hout. Vrijwilligers van het openluchtmuseum hebben de woninkjes ingericht zoals dat gebruikelijk was rond 1900. De duinhuisjes geven daarom een uniek beeld van het leven en werk van de bewoners van Rockanje in deze periode.
In de periode rond 1900 leefden de mensen in Rockanje voornamelijk van kleinschalige tuinbouw, de visserij en de jacht. Ze hadden niet genoeg geld om een groot, mooi huis te bouwen. De allereerste duinhuisjes werden gemaakt van hout, takken en riet, zodat ze makkelijk afgebroken konden worden wanneer de bewoners op een andere plek gingen werken. De gedemonteerde huisjes werden dan met een kruiwagen van de ene naar de andere plek verplaatst en daar weer opgebouwd. Simpel en goedkoop dus. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en dakpannen. Maar ze bleven uiterst sober en eenvoudig.
In het openluchtmuseum aan de Duinstraat staan maar liefst vier van zulke duinhuisjes, die allemaal uit Rockanje komen. Het eerste huisje dat je tegenkomt bij de ingang van het museum, dateert van 1910 en is een origineel duinhuisje dat hier al op het terrein stond voordat het een museum werd. Dit huisje wordt nu ‘huisje Duinstraat’ genoemd en is een officieel rijksmonument. De andere drie huisjes zijn door vrijwilligers afgebroken en naar de Duinstraat gebracht. Daar zijn ze weer opgebouwd en in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd. Ze danken hun naam aan de locatie waar zij oorspronkelijk stonden: ‘Huttendijk’, ‘Kreekpad’ en ‘Duinzoom’.
Hoewel alle vier de huisjes dezelfde grondvorm hebben, verschillen ze qua indeling en inrichting. Dat hangt af van het beroep van de bewoners van het huisje; boerenarbeider, keuterboer of tuinder. Op deze manier krijg je als bezoeker een mooi beeld van deze periode. Bovendien worden er in het huisje Duinzoom wisselende tentoonstellingen gehouden, die afgestemd worden op het thema van dat jaar.
Kom je ook een bezoek brengen aan De Duinhuisjes? Dat kan aanstaande zaterdag en zondag van 13.30 en 16.30 voor de laatste keer dit jaar. Anders moet je wachten tot medio april 2018, wanneer het seizoen weer start. Na afloop van je bezoek aan het openluchtmuseum kun je even lekker nakletsen onder het genot van een hapje en een drankje in de strandtent Beachclub View.
Leave a Reply